tirsdag 26. mars 2013

GUIDE: Skjermtyper for mobil

I denne artikkelen vil vi opplyse mer om hva slags skjermtyper som modeller i dagens marked har. Vi pleier å opplyse om hvilken type skjerm mobilen har i våre tester, og her skal vi forklare dem nærmere.

Vi starter med de mest populære skjermtypene, LCD og AMOLED.

LCD (Liquid crystal display): Dette er den skjermtypen som brukes på de aller fleste telefoner idag. I slike skjermer har man kun en lyskilde. Små, løskrystaller avgjør hvor mye lys som skal slippes igjennom, og dermed hvilken farge som vises.

Det høres nesten ut som magi, og det er nesten det. Men når denne ingeniøren forklarer dette, så høres det ganske logisk ut.


AMOLED (Active-Matrix Organic Light Emitting Diode): Dette er Samsungs egen standard, og brukes på flere av dagens Samsung-mobiler. Når det gjelder AMOLED, er denne skjermtypen i løpende utvikling. Derfor har den flere typer AMOLED og det blir stadig flere. Måten AMOLED fungerer er at små dioder på skjermen lyser opp med en rød, blå og grønn diode. Disse tre diodene representerer en piksel på skjermen. Her er litt bakgrunnsinfo til de forskjellige versjonene:


For å sammenligne:
- AMOLED bruker mindre strøm enn LCD, fordi piksler som er svarte på AMOLED er helt svarte. På LCD-skjermene er pikslene bare dekket til.
- AMOLED har, på grunn av måten pikslene virker, mye bedre kontrast.
- LCD er til gjengjeld bedre ute i sollys, da skjermen ser mye lysere ut enn med AMOLED.

Vet du om en skjermtype vi ikke har forklart i denne artikkelen, så legg gjerne igjen en kommentar.

Kilder:
http://www.mobili.no/blog/slik-fungerer-lcd-skjermer/