torsdag 23. mai 2013

HTC One: Hva er ultrapiksler?

Av Hào Nguyen


HTC One er en av de mest aktuelle Android-mobilene på markedet akkurat nå. Det har imidlertid vært mye blest rundt kameraet som denne toppmodellen er utstyrt med. Mens andre mobilprodusenter har valgt å stappe inn 13 megapiksler (!) i deres mobilkameraer, har HTC følt seg modig nok til å gå en annen vei.

Hva er UltraPixel (UltraPiksler)?

Kameraet på HTC One har et kamera på 4 megapiksler. Eller, UltraPixels, som HTC selv kaller dette. Tingen er at pikslene i dette kameraet er mye større enn i de andre kameraene. Grunnen til hvorfor dette kan være en fordel, er: Siden konkurrentene har flere megapiksler på kameraene, har pikslene mindre plass, og dermed tar de inn mindre lys. Det kan bety kornete bilder i dårlige lysforhold - noe som HTC har løst med større piksler. Mindre megapiksler betyr også at bildefilene ikke blir så store, og de tar dermed mindre plass på mobilen.

HTC hevder at UltraPixel-kameraet deres slipper inn 300% mer lys enn konkurrentene.
Det kan alltids være et problem når det gjelder størrelsen. Disse bilde egner seg f.eks. hverken til plakat eller til bildebehandling, bl.a. fordi det innebærer mye beskjæring. Bildene er selvfølgelig brukbar til deling på Instagram, noe vi tror HTC hadde tenkt at vi skulle bruke kameraet til - det er tross alt bare et mobilkamera.

more-light

Sammenligninger

Vi gleder oss til å få testet HTC One, og vi har akkurat fått tak i telefonen. Senere kommer vi til å ha en "unboxing" der vi pakker ut telefonen og viser deg hva du finner i boksen. Følg med på Facebook og Twitter for sammenligninger (med blant annet Galaxy S4) og grundig test av kameraet i løpet av neste uke. Det kommer snart en oppdatering som skal forbedre kameraet ytterligere - vi skal selvsagt sammenligne dette snarlig. Se også fullstendig oversikt over alle våre tester av både telefonen og kameraet her.

Vi har ikke muligheten til å sammenligne kameraet med alle slags telefoner, derfor refererer vi til Pocketnow som har tatt med flere telefoner ut på gaten:



Kilder: technobuffalo.com, pocketnow.com
Bilder: technobuffalo.com, asia.cnet.com

tirsdag 21. mai 2013

TEST: Samsung Galaxy S III (S3)

Av Hào Nguyen


Samsung Galaxy S III var en braksuksess så snart den ble lansert i London. Nå, ett år senere, er telefonen fortsatt frisk og rask, selv med salget av fireren som startet for et par uker siden. Derfor tar vi en nærmere kikk på hvordan det har gått med denne modellen siden da.

Husk å holde deg oppdatert hos oss de neste ukene. Vi kommer til å få tak i HTC One og det blir sammenligninger mellom HTC One, Galaxy S4, HTC One X og selvsagt, Galaxy S III neste uke. Vi kommer også snart med en kameratest av S3 ganske snart. Du kan følge oss på Facebook eller Twitter.

Trykk her for å se alt innhold vi har skrevet om Galaxy S III.

Samsungs Galaxy S-mobiler er en av de mest forventningsfulle telefonene på markedet. I flere år har Samsung truffet blink med en merkevare som er blitt så ettertraktet at alle de største operatørene "må" ha telefonen. Galaxy S-serien har og fått trøbbel, siden selskaper som Apple har forsøkt å stanse salgene på grunn av patentkrenkelser. Dessuten har Samsung solgt millioner av både Galaxy S og Galaxy S II.

Merkevare

Man legger med en gang merke til hvem som har laget telefonen. Telefonen er f.eks. ikke tilgjengelig i svart, men i hvit, blå og brun. Skjermen på 4,8 tommer dominerer telefonens overside/fremside, og har en oppløsning på 1280x720, som er HD-kvalitet - men noen av toppmodellene i år kommer med det som kalles Full HD (1920x1080) som er høyeste oppløsning på f.eks. flatskjerm-TVer.

På topp finner vi en diskre høyttalerutgang omgitt av en lyssensor, frontkamera, og i tillegg et nyttig LED-varsellys som lyser blått når du har fått en ny melding, eller rød når telefonen lader (grønt når batteriet er fulladet). Nede finner du en smal knapp som fungerer som Hjem-knappen.

Du kan også bruke det til å åpne S Voice (funksjonen blir forklart i eget innlegg, hold deg oppdatert) og fleroppgavemenyen. Tilbake-knappen ligger høyre for knappen, og Meny-knappen til venstre. På de fleste telefoner ligger Tilbake-knappen på venstre side, men vi tror Samsung ville gjør det enklere å trykke på knappen for dem som bruker høyre hånd, siden man bruker Tilbake-knappen mer enn Meny-knappen. Dette er uansett ganske enkelt å bli vant til.

Utskiftbar bakdeksel

Akkurat på forgjengerne (og også S4) har denne telefonen et utskiftbar deksel. På Samsungs nettsider kan du i tillegg bestille egne deksler med egendefinerte temaer eller bilder. Vi er ikke så fornøyde med dekslet likevel, fordi dekslet er sårbart for fingeravtrykk og tiltrekker seg lett hudfett - selv etter å ha vasket hendene eller bare ha sjekket epost på mobilen. Det er vanskelig å bli kvitt problemet uten å kjøpe ekstra deksel å ha på utenpå dekslet, noe vi synes er ganske synd for en slik premium smarttelefon.

Bryr du deg ikke så mye om det, er det bare fordeler med et slikt bakdeksel. Under dette har du også et utskiftbart batteri (så lenge du har et ekstra batteri), plass til microSD-kort for å utvide lagringsplass og selvfølgelig plass til mikro-SIM. På baksiden finner vi også kamera på 8 megapiksler med LED-blitslys.

Svært god og veldig kjapp

Når vi tar i bruk telefonen, kjenner vi at den nesten er både like god og kjapp som mot alle de andre toppmodellene i år. Kun marginale forskjeller skiller denne telefonen fra oppfølgeren S4.

Unik skjerm

Skjermen er 4,8 tommer stor, og drives av Samsungs egenutviklede skjermtype, AMOLED. I motsetning til andre mobiler, som har LCD-skjerm, bruker Samsung dette på alle deres mobiler og nettbrett. Dette finnes mange fordeler på AMOLED og LCD, men hvilken du går god for er en smakssak. For mer om ulike skjermtyper, sjekk vår tidligere artikkel om dette.

Sett bort ifra forskjellen, synes vi at skjermen virker ganske så bra. Vi liker at fargegjengivningen er klar og levende, og vi liker også den gode kontrasten mellom hvitt og svart. Skjermen er nok mest beregnet for bruk under mørke omstendigheter, da det er nesten helt umulig å se klart hva som står på skjermen i forhold til modeller med LCD-skjerm.

Funksjoner

Smart Stay (norsk: Smartopphold) er bare ett av funksjonene som gjør en S3 til en S3. Dette er bare en av de mange funksjonene som kommer med. En annen funksjon vi synes er nyttig er direkte oppringing (hvis du tekster en venn og du skal til å ringe han/hun, trenger du bare å løfte telefonen mot øret for å ringe).

Ved hver funksjon kan du trykke på det i Innstillinger og få en kort innføring til funksjonen.

Android

Telefonen kjører med Android versjon 4.0.4 med kodenavn Ice Cream Sandwich ut av boksen, men kan oppgraderes til versjon 4.1.2, kodenavn Jelly Bean. Mens S4 kjører versjon 4.2.2 ut av boksen, er det ikke mye forskjell mellom de to versjonene. Vi kommer tilbake til forskjellene så snart vi får sammenlignet disse telefonene neste uke.

Konklusjon

Selv om S4 har flere funksjoner enn i forgjengeren, er det ikke mye som skiller dem til at vi kan si at vi ikke kan anbefale denne mobilen. Samsung Galaxy S III er og forblir en suksesstelefon, og det ser ut som den heller ikke er gått ut på dato ennå. Vi har derfor ingen problem med å anbefale denne mobilen.

Bilder: digitaltrends.com, amobil.no
Kilder: pocketnow.com, amobil.no