lørdag 29. juni 2013

TEST: HTC One

Av Hào Nguyen

HTC har slitt med å holde seg i god form i markedet. Tøff konkurranse fra aktører som Apple og Samsung har satt markedsandelene deres på bånn. I håp om at alt skal gå bra igjen, har HTC satset alt på deres eneste toppmodell: HTC One. Men hvordan kan denne telefonen måle seg mot andre toppmodeller?

Vi er litt på etterskudd med denne testen, og det beklager vi. Det har vært veldig hektisk ved slutten av året, men vi håper dere setter pris på denne testen likevel. Denne testen er definitivt ikke våre siste ord om HTC One, så følg oss på Twitter eller Facebook.

Maks aluminium

HTC er kjent for å ha bra design, One er ikke noe unntak. Telefonen er ganske unikt bygget, og skiller seg veldig ut fra utseendet til de fleste andre telefoner. Foran på telefonen finner vi en full HD-skjerm som er svært motstandsdyktig mot flekker og fingeravtrykk. På topp og bunn finner vi høyttalere som HTC liker å kalle "BoomSound". Disse høyttalerne høres bedre ut, fordi det både høres mye høyere ut, og lager mye klarere lyd. Dette kommer i tillegg til Beats Audio, som forsterker lydopplevelsen.

Forsiden domineres av en 4,7 tommers skjerm, med full HD samt to store høyttalere som også kalles Boomsound.
Her finner vi på/av-knappen som også er en infrarød blaster, med en hodetelefonutgang.
Ingenting på venstre side, bortsett fra SIM-kortplass.
microUSB-ladeport og mikrofon.
På høyre side finner vi volumknappen.
Baksiden prydes av HTC-logoen sammen med UltraPixel-kamera og LED-flash. Baksiden er buet, som gjør at den passer godt i hånda. For mange gir det en illusjon om at den er veldig tynn, på grunn av de smale sidene.
En nærmere titt på avstands- og lyssensor, høyttaler og frontkamera på 2,1 megapiksler.

Sylskarp skjerm

Årets toppmodeller kommer med full HD-oppløsning - HTC One er blant dem. Sony Xperia Z og Samsung Galaxy S4 har 5 tommers skjerm, mens One har en 4,7 tommers skjerm - dvs. at One har litt høyere pikseltetthet per tomme, eller pixels per inch (ppi). De to andre konkurrentene har en 441 ppi - mens One har vannvittige 468 ppi! Det er vanskelig å skille pikslene fra hverandre med det blotte øye, men denne forskjellen er heller ikke svært merkbar på daglig basis.
Tross alt gir den sylskarpe skjermen en mye bedre bildeopplevelse.

Nærbilde av Chrome-ikonet på hvert av telefonene.


Sense 5


Sammen med HTC One innførte de nye Sense 5 med en mye "flatere" stil enn Sense 4. Men det er ikke alle funksjonene vi setter pris på.

BlinkFeed

BlinkFeed er HTCs nyhetsfeed, som ligger klart på startsskjermen. Hvis du har brukt Flipboard eller en annen lignende tjeneste, så er dette akkurat det samme - bare at det ligger på startsskjermen. Her kan du legge til Facebook og Twitter, samt andre sider som har støtte for BlinkFeed. Vi savner likevel en metode å prioritere enkelte sider f.eks. Facebook, siden alt henger sammen på en tråd. BlinkFeed har potensiale, men så langt er det ikke tilfredsstillende for dem som vil ha mer kontroll.

Menyknapp

HTC har valgt å ikke ha en fysisk menyknapp, men som oftest finner man menyknappen på skjermen (som oftest øverst til høyre). Men noen ganger støter man på apper som ikke har tenkt på å plassere menyknappen på skjermen, noe som HTC har valgt en noe drastisk løsning for, noe som sløser skjermplass og dyrebare piksler.

Slik...
...ikke slik.
Heldigvis har vi hørt rykter om at HTC vil fikse dette i deres kommende oppdatering som gir deg lov til å holde nede hjem-knappen for å få frem menyen. I så fall synes vi dette er et steg i riktig retning.

EDIT: HTC har nylig lansert en oppdatering som fikser dette problemet. Hvis du har oppdatert, gå inn på Instillinger → Skjerm, bevelger og knapper → Hjem-knappen og velg det siste. Finner du ikke Hjem-knappen må du oppdatere, gå til Innstillinger Om Programvareoppdateringer.

UltraPixel-kamera

Når det gjelder kamera kommer vi til å ha et eget innlegg for dette om ikke lenge. Vi kan si at i forhold til andre konkurrenter som Galaxy S4 og Xperia Z, så er HTC vinneren når det gjelder nattebilder (bilder i dårlige lysforhold). Vi har også skrevet litt om det spesielle UltraPixel-kameraet før her.

Boomsound og TV-kontroll

Som du sikkert har sett, er One utstyrt med to store framvendte høyttalere. Vi kan med sikkerhet si at disse mobilhøyttalerne er de beste vi noensinne har vært borti. Lyden som kommer ut av høyttalerne har lydbehandling fra Beats Audio, som fremhever musikken. For deg som er musikk- eller filmfrelst, så vil vi definitivt anbefale denne mobilen av en multimediamaskin.

I musikk-appen finner vi tekster for de fleste sanger fra Gracenote, som er et av verdens største musikkregistre.

I tillegg til dette er det mulig å bruke One som fjernkontroll for TV eller hjemmekino. Dette gjøres mulig ved hjelp av infrarødblasteren som ligger på av/på-knappen. En komplett guide om dette kommer i løpet av neste uke.
Med HTC One kan du også styre din TV eller hjemmekinoanlegg.

Bra batteri

Batteriet på HTC One er verken dårligere eller bedre enn andre konkurrenter som iPhone 5, Galaxy S4 eller Lumia 920. Med moderat/høy bruksnivå får du 12-14 timers arbeidsdag på batteriet. Men hvis du igjen skal være ute om kvelden, bør du lade mobilen din - ellers vil den gå tom for batteri. Det er imidlertidig en hake ved dette - HTC One har en tendens for å lade saktere enn andre telefoner, siden batteriet ikke kan byttes ut fordi den er lukket inn i telefonen. Pleier du å lade telefonen om natten, bruker det vanligvis ikke å komme seg fra 0% til 100% på 2 timer på stikkontakt, som er gjennomsnittlig. (5 timer hvis du lader via USB)

Konklusjon

HTC One er en fantastisk mobil på alle måter, både programvaremessig og maskinvaremessig. En slik telefon fortjener den høyeste poengsummen vi noensinne har gitt til en mobil. Så bra er den, rett og slett.

Selvfølgelig har vi også Galaxy S4 igjen å teste. Helt til vi får tak i et eksemplar, så synes vi at HTC One er kongen av alle telefoner. Gratulerer, HTC.

Er det noe du lurer på vedrørende denne telefonen og dens funksjoner, send oss en mail til mountaindroids@gmail.com eller skriv til oss via Facebook eller Twitter!

Kilder (bilde og tekst): pocketnow.com